Başkan Yardımcısı Yılmaz Malatya Açıklamasında Konuştu
Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, özellikle deprem bölgesinde fırsatçılığa dönüşen fiyat artışlarının kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bu konunun hoşgörüsüz bir şekilde takipçisi olacağımızı ve gerekli yaptırımları uygulayacağımızı açıkça ifade etmek isterim.” söz konusu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi’nde üretimi tamamlanan Beton Santralleri ve Asfalt Santrallerinin açılış töreninde Yılmaz, Anadolu’ya vatan yapan masal şehir Malatya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Malatya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü ve büyük Türkiye davasının her zaman ön saflarında yer aldığını, her seçimden rekor destekle galip geldiğini belirten Yılmaz, “Malatya bizimdir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını iletti. Yoldaş” diyerek tüm Malatya’ya sesleniyorum.
Yılmaz, kentin Türk Yüzyılı’nın inşasında öncü kentlerden biri olacağını belirtti.
Bugün ne kadar zorlukla karşılaşsa da dimdik ayakta kalan Malatya’nın şanına yakışır tesisleri hizmete açtıklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“Asırlık felaketin ilk gününden bu yana Malatya’da el ele vererek bu güzel şehri ayağa kaldırmak için tarihi bir çaba sarf ediyoruz. Konut ve şehrin dönüşümü için kolları sıvarken bir yandan da bu güzel şehrin canlandırılması için kolları sıvadık. ticaretin canlanması ve sosyal hayatın gelişmesi için de çalışıyoruz.Malatya Toplumun her kesimini kucaklayan, medeniyetlere beşiklik eden yapısı ve girişimcilik kültürüyle Türkiye’nin yükselişi için birlikte çalışıyoruz.TOKİ konutları ve köy evleri yükselirken en hızlı şekilde Malatya Çarşı Projesi, Bakırcılar Çarşısı ve yeni sanayi bölgelerine ulaşabilirsiniz. ekonomi da canlanıyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantılarda kent merkeziyle ilgili çalışmaları daha detaylı görüşme fırsatı bulduk. İnşallah şehir merkezinde 8 binin üzerinde ticari bina, 3 binin üzerinde konutun inşaatına başlayacağız. Bir kısmı başladı, bir kısmı da gelecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bu çalışmayı bizzat yürütecek. İnşallah şehir merkezi yeniden inşa edildiğinde Malatya’nın kalbi daha sağlıklı ve daha güçlü atacak. Merkezi yönetimin yoğun çalışmalarının yanı sıra Malatya Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz de belediyeciliğin en güzel örneklerinden birini gönülden sergileyerek ihtiyaç olan her yerde hizmet vermeye çalışıyorlar. Depremde merkezi hükümet ve yerel yönetimler el ele vererek bu günlere geldik. İnşallah yaraları saracağız ve çok daha güçlü bir geleceği yeniden birlikte inşa edeceğiz. “Malatya’da özellikle deprem sonrası beton ihtiyacını karşılamak amacıyla hızla devreye aldığımız beton santralleri ve asfalt santrallerini bugün hizmete açıyoruz.”
“Fahiş fiyatlara karşı en büyük panzehir daha fazla üretim ve daha fazla rekabettir.”
Malatya Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden MESTON ve ESENLİK firmalarının hayata geçirdiği beton santrallerinin hem bölgedeki ihtiyacı karşılayacağını hem de fahiş fiyat oluşumlarının önüne geçeceğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“Çok yüksek fiyatlara ulaşan fiyatlar, bu tesislerin devreye girmesiyle neredeyse yarı yarıya düştü. Bu da bize fahiş fiyatlara karşı en büyük panzehirin daha fazla üretim ve daha fazla rekabet olduğunu gösterdi. Hiçbir iş, özellikle de kötü bir işletme kontrolsüz bırakılmamalıdır. bölgesel tekel oluşturacağız. Burada fırsatçılık yapmaya çalışanlara, bölge genelinde yine etkili kontrollerle karşılık verdiğimizi ve vermeye de devam edeceğimizi belirtmek isterim. Gerekirse ek düzenlemeler yapacağız, gerekirse ek düzenlemeler yapacağız. Bu kuralları kötüye kullanmaya çalışanlara farklı yaptırımlar geliştireceğiz. Buradan bir kez daha uyarıyoruz. Biz kimsenin kazanmasına karşı değiliz, elbette işletmeler kazanacak. Makul bir bedeli olacak elbette, belli bir bedeli de olacak. Bu maliyetin üstüne karlılık ama maliyetlerin ve makul kârın çok ötesine geçerek fırsatçılığa dönüşen fiyat artışları özellikle deprem bölgesinde hiçbir şekilde kabul edilemez.Bu nedenle bu konuyu hoşgörüsüzce takip edeceğimizi ve uygulayacağımız kuralları açıkça belirtiyoruz. gerekli yaptırımlar. Bunu ifade etmek isterim.”
Buradaki tesislerin toplam yatırım maliyetinin 1 milyar 450 milyon lira olduğunu belirten Yılmaz, “Bu yatırımları yaptığımız için mutluyuz. Çok şükür son dönemde birçok ilimizde, 81 ilimizde dev yatırımlar yaptık. 20 yıl. Bu yatırımları yapmayan ülkeler artık çok daha yüksek maliyetlerle yapmak zorunda kalacak. Dünyanın “Bu yeni dönemde maliyetlerin arttığı bir ortamda aynı fiziki yatırımı çok daha yüksek finansal maliyetlerle yapabilecek durumdalar.” yapı. Çok şükür Türkiye son 20 yılda Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetildi, çok şükür siyasi istikrarla yönetildi, çok şükür büyük yatırımlar yapıldı.” dedi.
“Depremin ekonomik maliyeti yaklaşık 104 milyar dolar”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni bu çözüm odaklı yaklaşımından dolayı tebrik eden, beton santralleri ve asfalt santrallerinin hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“11 ilimizi doğrudan etkileyen ‘yüzyılın felaketi’ tarımdan sanayiye birçok alanı olumsuz etkiledi. Depremin konut üzerindeki maliyetinin yanı sıra altyapı, ekonomik ve sosyal hayata olan maliyeti de göz ardı edilmemelidir. Biz bu olaya üç boyutlu yaklaşıyoruz. Hesaplarımıza göre 104 milyar dolarlık deprem ülkemizi etkileyecek.” Bunun bir bedeli var. Depremin ilk anından itibaren depremzedelere kira ve nakdi yardımlarla vatandaşlarımıza destek olduk. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum. Depremde özveriyle görev yapanlar, bazıları sosyal medyada başka gündem yaratmaya çalışırken, sahada kendilerini feda ettiler. Emeği geçen herkese bir kez daha şükranlarımı sunuyorum, hepsinden Allah razı olsun. Depremin yaralarını sararken, mevcut yıkılmış ve ağır hasarlı yerleşim yerlerinin yeni yerleşim seçimlerini, arazi kullanımlarını ve afet risk durumlarını hızlı bir şekilde belirledik. “‘Dayanıklı şehirler’ yaklaşımımız doğrultusunda güvenli yerleşim alanları planlıyor ve tasarlıyoruz.”
“Her türlü önlemi alıyoruz”
Depremden en çok etkilenen ve büyük oranda kent merkezlerinde kalan eski yerleşim alanlarının zeminlerini detaylı olarak incelediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bu bölgelerde fay hattına yakınlık olduğu için vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde imar kısıtlaması, bina yüksekliği kısıtlaması, yoğunluğun azaltılması dahil her türlü tedbiri alıyoruz. Her alanda yaşanabilirliği maksimuma çıkaracak kentsel dönüşüm” Kapsayıcı, afetlere duyarlı ve yaşanabilir bir kentleşme ile depremden etkilenen şehirlerimizin seferberliği ile sadece afetlerin yaralarını sarmıyoruz, aynı zamanda olası afetlere karşı riskleri azaltıp yapımızı güçlendiriyoruz. Son zamanlarda bu yönde. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yeni bir başkanlık, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurduk. Daha önce burası sadece bir genel müdürlüktü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız. Artık farklı bir müdürlük haline geldi, biz de bu yöndeyiz. 3 genel müdürlüklü bir müdürlüğe dönüştürdüler.Kentsel dönüşüm yasamız bugün Meclisimizde görüşülüyor, yarın bu yasanın bitmesini bekliyoruz. Kentsel dönüşüm kanununun çıkmasıyla birlikte risk azaltma konusunda çok daha hızlı hareket etme imkanına kavuşuyoruz. “Olacağız.”
“Bu yıl ve gelecek yıl depremin yaralarını büyük ölçüde saracağız.”
“Malatya gibi diğer 10 ilimizi de altyapısıyla, konutuyla, ekonomik hayatıyla canlandırmaya çalışıyoruz.” Yılmaz şunları söyledi ve şöyle devam etti:
“Sadece bu yıl merkezi yönetim bütçesinden deprem için ayırdığımız para 762 milyar TL, 2024 bütçemize koyduğumuz para ise 1 trilyon 28 milyar TL. Bu rakamlar milli bütçemizin yüzde 2,5-3’üne tekabül ediyor. Bu yıl ve gelecek yıl depremin yaraları büyük olacak.” İlerleyen yıllarda bazı harcamalar azalacak. Bu yıl ve gelecek yıl toplum olarak, devlet olarak, millet olarak bu dayanışmayı ortaya koymak zorundayız. Deprem harcamalarından dolayı bu yıl ve gelecek yıl bütçe açığımız yüzde 6,5 civarında olacak. Cari açığımız biraz fazla. “Ama bu harcamalar geleceğimiz için yapılan harcamalardır. Bu harcamalar hem yaralarımızı iyileştirecek hem de ülkemizi geleceğe çok daha güçlü hazırlayacaktır. Bu yatırımlar tamamlandığında Malatya Türkiye’nin en saygın yaşam ve iş alanlarından biri haline gelecektir. Zaten depremi yaşadı, atlattı, yapısını da güçlendirdi.” Yeni mevzuatlarımıza ve yeni teknolojilerimize göre sağlam yapılarla donatıldığı için en güvenli illerimizden biri haline gelecektir. İllerimiz nüfusuyla, ekonomisiyle, sosyo-kültürel yaşamıyla her zamankinden daha canlı hale gelecektir. Hükümet olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık ve taviz vermeyeceğiz. “Geçmişte Elazığ ve Malatya depremlerinde yaraları sardığımız gibi, bu büyük depremde de aynısını yapacağız.”
“İş yapanların bazen konuşması gerekir”
Kaynakların verimli kullanılması, iyi niyetli ve verimli çalışmalar yapılması halinde sonuçların güzel ve verimli olacağını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Ama reklamcılık yapıyorsanız, ‘daha fazla tanıtım ve reklam nasıl yapabilirim?’ diye bakarsanız, iş yapmak yerine laf yaratmayı seçerseniz bu sizi farklı bir yere götürür. Buradan Malatya’mızı canı gönülden kutluyorum. Belediye Başkanı ve grubu, tüm ilçe belediyeleriyle birlikte konuşuyor. Konuşun.” Sadece konuştuğunuz için değil, bu kadar çok şey yaptığınız için, bu kadar hizmet verdiğiniz için, bütçeye oranla en yüksek yatırımı yapan Türkiye’nin önde gelen belediyelerinden biri olduğunuz için size en kalbi duygularımla teşekkür ediyor, ümit ediyorum. diğer belediyelere örnek teşkil edecek. İş yapanların bazen konuşmaya ihtiyacı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. İş yapmayanlar çok konuşup algı yaratıyorlar. Gidip işin aslını inceleme imkanı bulamayan vatandaşlarımız bazen bu algılara inanabiliyor. İş yapanların, yaptıklarını sadece konuşmakla kalmayıp, iş yapmayanlar kadar etkili bir şekilde yaptıklarını da göstermeleri faydalıdır. Vatandaşlarımızın bunu bilerek tercihlerini kullanmalarında fayda var. “
Malatya Valisi Ersin Yazıcı da belediyenin bugün hizmete açtığı tesislerin fırsatçıların ve fiyatları artıranların önlenmesi açısından önemli olduğunu belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, belediyenin çalışmaları hakkında bilgi vererek, bugün hizmete açılan iki beton santrali ve asfalt santrali tesisiyle pazarın denetleneceğini söyledi.
AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İhsan Koca ve İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Zengingider ve AK Parti Malatya İl Başkanı Programa Önder Namık katıldı. Gören de katıldı.
Konuşmaların ardından tesislerin açılışı yapıldı.