Yaşam
Kuru yufkadan: Bartın yufkası nasıl yapılır? İslam’ın tanımı
Bartın mutfağı ile ilgili olan “İslama” yemeği, kuru yufka ve kıyma ile doldurularak yapılır. Oldukça kolay ama bir o kadar da lezzetli olan bu yemek çok bilinmediği gibi yöreden yöreye adında ve içeriğinde değişiklikler görmek mümkün.
Tirit veya banduma olarak da bilinen ıslatma yemeği, kuru yufkanın ıslatılıp içine kıyma ilave edilmesiyle yapılan bir yemektir. Çoğu zaman tavuğun haşlanıp parçalanmasıyla yapılabilir.
İşte hem pratik hem lezzetli Bartın’ın ıslanmasının tanımı…
BARTIN TARİFİ
4 KİŞİLİK / HAZIRLIK SÜRESİ: 25 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 10 DAKİKA
Malzemeler;
- 5 adet kuru hamur,
- 300 gram kıyma,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 2 soğan, doğranmış
- Tuz biber,
- Zeytin yağı,
- 1 litre su
Yapılışı:
- Fırını 180 derece fan ayarında çalıştırın.
- Bir tavada zeytinyağı ve yemeklik doğranmış kuru soğanı kavurun.
- Soğanların rengi şeffaflaşmaya başlayınca kıymayı ekleyip kavurun.
- Kıyma suyunu salınca salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Ocaktan alıp damak zevkinize göre tuz ve karabiber ekleyin.
- Ayrı bir tencerede su ve bir tutam tuzu kaynatın.
- Fırın tepsinizin altını yağlayın ve içine kuru yufkalardan birini açın.
- Parçalanan hamurun üzerine kaynar su dökerek hamuru ıslatın.
- Sonra kıymayı dökün.
- Üzerine tekrar hamur açın ve aynı işlemleri sırayla tekrarlayın.
- Harcın son kısmını yufkaların üzerine serpip fırına verin.
- Yaklaşık 10 dakika içerisinde ısınacak ve tüm ekipmanlar birbirine entegre olacaktır.
Bartın ıslatma yemeğiniz hazır, afiyet olsun!
KAYNAK: Emine’nin annesi